Ο Τρωικός πόλεμος, στην ελληνική μυθολογία, ήταν μια δεκαετής πολεμική σύγκρουση, των Αχαιών με τους Τρώες, στην προσπάθεια των πρώτων να κατακτήσουν την Τροία. Η κύρια αιτία του πολέμου ήταν η αρπαγή της Ελένης, της συζύγου του βασιλιά της Σπάρτης, Μενέλαου, από τον πρίγκιπα της Τροίας Πάρη.
Ο πόλεμος αυτός είναι από το κύρια γεγονότα της Ελληνικής Μυθολογίας και αποτέλεσε πηγή αστείρευτης έμπνευσης για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία, συμπεριλαμβανομένου και των έργων του Ομήρου: την Ιλιάδα, που εξιστορεί ένα χρονικό διάστημα από το τελευταίο έτος του πολέμου και την Οδύσσεια, που εξιστορεί το ταξίδι της επιστροφής στη πατρίδα του Οδυσσέα, ενός από τους Αχαιούς ηγέτες.
Άλλα γεγονότα, σχετικά με τον Τρωικό πόλεμο περιγράφονται στον τρωικό επικό κύκλο, από τον οποίο έχουν διασωθεί μόνο μικρά αποσπάσματα. Γεγονότα του πολέμου ενέπνευσαν επίσης και την αρχαία ελληνική τραγωδία και πολλά άλλα έργα, καθώς και τους Ρωμαίους ποιητές Βιργίλιο και Οβίδιο (διαβάστε περισσότερα)
Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα στην οποία συμπεριλαμβάνονται γεγονότα που αναμείχθηκαν στον Τρωικό πόλεμο και παρουσιάζουν αυξημένο ενδιαφέρον. Οι τίτλοι έχουν μπει με χρονική σειρά και το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο:
- Ο Θηβαϊκός Πόλεμος
- Το Όνειρο της Εκάβης (περίληψη)
- Το Μήλο της Έριδος (περίληψη)
- Η Επιστροφή του Πάρι (περίληψη)
- Η Κλοπή της Ωραίας Ελένης (περίληψη)
- Η Συμμετοχή στον Πόλεμο (περίληψη)
- Η Συγκέντρωση στην Αυλίδα (περίληψη)
- Η Θυσία της Ιφιγένειας (περίληψη)
- Η Μάχη της Μυσίας (περίληψη)
- Δήλος - Χρύση - Τένεδος
- Ομήρου Ιλιάδα Ραψωδίες Α - Ζ
- Ομήρου Ιλιάδα Ραψωδίες Η - Μ
- Ομήρου Ιλιάδα Ραψωδίες Ν - Σ
- Ομήρου Ιλιάδα Ραψωδίες Τ - Ω
- Αμαζόνες και Αιθίοπες
- Ο Θάνατος του Αχιλλέα
- Ο Θάνατος του Αίαντα
- Η Καταστροφή της Τροίας
Με την ολοσχερή καταστροφή της Τροίας λαμβάνει τέλος ο δεκαετής πόλεμος και μαζί η ιστορία του η οποία πέρα από τη διάρκεια πρόσφερε και μια ποικιλία από γεγονότα που το κάθε ένα από αυτά έπαιξε τον δικό του ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου. Με το τέλος της ιστορίας του Τρωικού Πολέμου αρχίζουν δυο άλλες. Η μια είναι η Οδύσσεια του Ομήρου και η άλλη η Αινειάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου